ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ,Αθηναϊκό τετράδραχμο , 450 π.Χ

ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ,Αθηναϊκό τετράδραχμο , 450 π.Χ
Η στάθμη της θάλασσας δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μένει περισσότερο αμετάβλητη από ότι η ισορροπία της αξίας στην κοινωνία, εξαιτίας της προσφοράς και της ζήτησης : τα τεχνάσματα ή οι νομοθετικές ρυθμίσεις τιμωρούνται με αντιδράσεις, κορεσμό της αγοράς και χρεοκοπίες. R.W.Emerson (1860)

PROJECTS-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ-ΕΡΓΑΣΙΕΣ
ΟΙ ΞΕΡΟΛΙΘΙΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ)Εκπαιδευτική επίσκεψη στην σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ

   Στις 11/11/2013 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη της ομάδας  project «εικονική επιχείρηση» στην σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την διαδικασία παραγωγής σοκολάτας  ξεκινώντας από την πρώτη ύλη (βάλανοι κακάο) μέχρι και το τελικό προϊόν (σοκολάτα). Στη συνέχεια ακολούθησε μια ομιλία από τον διευθυντή marketing  όπου μας παρουσίασε τόσο την οργάνωση & λειτουργία της επιχείρησης  όσο και τα ποικίλα προϊόντα σοκολάτας που παράγει και προωθεί  η επιχείρηση στην αγορά
   Στο τέλος ακολούθησε συζήτηση μέσα από την οποία οι μαθητές  έθεσαν διάφορες ερωτήσεις σχετικά με την παραγωγή σοκολάτας αλλά και για τις πιθανές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν κατά την λειτουργία μιας εικονικής επιχείρησης.

Επιβλέπων Καθηγητής : Θεοφίλου Ανδρέας (Οικονομολόγος)


Συνοδός Καθηγητής : Βασιλειάδης Μηνάς (Γυμναστής)


Εκπαιδευτική επίσκεψη στην 
Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής
 Επιτροπής στην Ελλάδα  27/03/13 

100_1855
  Στις 27/03/2013 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη του Γενικού Λυκείου Ραφήνας στα γραφεία της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα (Αθήνα) . Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια των ερευνητικών εργασιών με θέματα: Γνωρίζοντας τους πολίτες της Ευρώπης της Α΄Λυκείου και Μετανάστευση των Ελλήνων , παρελθόν, παρόν και μέλλον της Β’Λυκείου. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με την ιστορία και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδιαίτερα αναπτύχθηκε η λειτουργία και η σημασία του   Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως το βασικό όργανο που προωθεί το κοινό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
   Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συζήτηση όπου οι μαθητές έθεσαν τα ερωτήματα αλλά και τους προβληματισμούς τους σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των Ευρωπαίων πολιτών , την ελευθερία μετακίνησης και εργασίας αλλά και για την παρούσα οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Υπεύθυνος καθηγητής : Θεοφίλου Ανδρέας ,Οικονομολόγος. 

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο 

Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών 05/12/12
Το σχολείο μας, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες εξελίξεις της σύγχρονης χρηματοοικονομικής αγοράς και τη δυναμική της οικονομίας, διοργάνωσε στις 5 Δεκεμβρίου 2012 εκπαιδευτική επίσκεψη για τους μαθητές της Α Λυκείου στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Οι συμμετέχοντες μαθητές είχαν την ευκαιρία, να επισκεφτούν τις νέες εγκαταστάσεις του Χρηματιστηρίου και να μάθουν από έμπειρα στελέχη του Χ.Α.Α. πως λειτουργούν οι μηχανισμοί του στην σύγχρονη αίθουσα σεμιναρίων η οποία παραχωρήθηκε για την εκπαιδευτική επίσκεψη κατά τη διαδικασία ενημέρωσης. 
Η πρωτοβουλία αυτή βοήθησε σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, τους μαθητές στα πλαίσια του μαθήματος Αρχές Οικονομίας  να αντιληφθούν τις προκλήσεις της νέας δυναμικής της οικονομίας, καθώς και τους βασικούς κανόνες της αγοράς χρήματος και κεφαλαίου. Η εισήγηση περιλάμβανε αναφορά σε έννοιες όπως η λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς, η αποτελεσματικότητά τους, η έννοια του ρίσκου και της απόδοσης της χρηματιστηριακής αγοράς η μερισματική πολιτική των εισηγμένων εταιρειών. Παράλληλα, δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να θέσουν τις απορίες τους  αναφορικά με την λειτουργία του χρηματιστηρίου και την οικονομική κρίση σε σχέση με τις προοπτικές της χρηματιστηριακής αγοράς. Στο τέλος της εισήγησης ακολούθησε διάλειμμα για σνακ εντός του Χ.Α.Α. και οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα για σύντομη συζήτηση περί των θεμάτων της εισήγησης με τους συνοδούς καθηγητές.

 Στην ενημέρωση συμμετείχε ο κος Σωκράτης Λαζαρίδης Πρόεδρος Χ.Α.Α & Δ/νων Σύμβουλος ΕΧΑΕ, Μέλος Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς  και ο κος  Γιάννης  Πολυχρονίου Πρόεδρος Σ.Ε.Δ.Υ.Κ.Α. -Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ Α.Ε.Ε.Δ. - Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Υπουργείο Οικονομικών).

Στην εκπαιδευτική επίσκεψη συμμετείχαν οι ακόλουθοι καθηγητές του σχολείου: κος Θεοφίλου Ανδρέας (Υπεύθυνος καθηγητής) και οι κυρίες Παπαδοπούλου Αναστασία , Σβορώνου Μαλβίνα,  Τριγάζη Χαριτίνη   

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ VIVARTIA A.E

Στα πλαίσια του μαθήματος Αρχές Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ) πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο τ0υ 2011 επίσκεψη στο εργοστάσιο παραγωγής φρέσκου γάλακτος της εταιρείας VΙVΑRΤΙΑ Α.Ε (ΔΕΛΤΑ Α,Ε ) http://www.vivartia.com/site/content.asp.
Οι μαθητές μετα την επιμορφωτική συνάντηση στην αίθουσα συνεδριάσεων της επιχείρησης, ξεναγήθηκαν στην παραγωγική λειτουργία φρέσκου γάλακτος. Ακολούθησε σύντομο γεύμα και χορήγηση αναμνηστικών δώρων από την επιχείρησηστους μαθητές. Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις (πέρυσι πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην επιχείρηση ΚΟΡΡΕΣ Α.Ε ) εντάσσονται στο πλαίσιο της γνωριμίας των μαθητών με το χώρο των επιχειρήσεων.Οι συνοδοί καθηγητές ήταν οι κύριοι Θεοφίλου Ανδρέας, Γραμμένος Νικόλαος και η κυρία Παναγιώτα Λυμπέρη.

               ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ      ΕΠΙΣΚΕΨΗ      ΤΗΣ OΜΑΔΑΣ PROJECT ''ΕΤΑΙΡΙΚΗ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ   ΕΥΘΥΝΗ & ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ'' ΣΤΟ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ      ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ      (25-11-2011)                 


         
    


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ PROJECT "ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΙΔΗ ΧΡΗΜΑΤΟΣ " ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (04/04/12)