ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ,Αθηναϊκό τετράδραχμο , 450 π.Χ

ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ,Αθηναϊκό τετράδραχμο , 450 π.Χ
Η στάθμη της θάλασσας δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μένει περισσότερο αμετάβλητη από ότι η ισορροπία της αξίας στην κοινωνία, εξαιτίας της προσφοράς και της ζήτησης : τα τεχνάσματα ή οι νομοθετικές ρυθμίσεις τιμωρούνται με αντιδράσεις, κορεσμό της αγοράς και χρεοκοπίες. R.W.Emerson (1860)

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ


Το σχολείο μας, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες εξελίξεις της σύγχρονης χρηματοοικονομικής αγοράς και τη δυναμική της οικονομίας, διοργάνωσε στις 5 Δεκεμβρίου 2012 εκπαιδευτική επίσκεψη για τους μαθητές της Α Λυκείου στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Οι συμμετέχοντες μαθητές είχαν την ευκαιρία, να επισκεφτούν τις νέες εγκαταστάσεις του Χρηματιστηρίου και να μάθουν από έμπειρα στελέχη του Χ.Α.Α. πως λειτουργούν οι μηχανισμοί του στην σύγχρονη αίθουσα σεμιναρίων η οποία παραχωρήθηκε για την εκπαιδευτική επίσκεψη κατά τη διαδικασία ενημέρωσης. 

Η πρωτοβουλία αυτή βοήθησε σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, τους μαθητές στα πλαίσια του μαθήματος Αρχές Οικονομίας  να αντιληφθούν τις προκλήσεις της νέας δυναμικής της οικονομίας, καθώς και τους βασικούς κανόνες της αγοράς χρήματος και κεφαλαίου. Η εισήγηση περιλάμβανε αναφορά σε έννοιες όπως η λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς, η αποτελεσματικότητά τους, η έννοια του ρίσκου και της απόδοσης της χρηματιστηριακής αγοράς η μερισματική πολιτική των εισηγμένων εταιρειών. Παράλληλα, δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να θέσουν τις απορίες τους  αναφορικά με την λειτουργία του χρηματιστηρίου και την οικονομική κρίση σε σχέση με τις προοπτικές της χρηματιστηριακής αγοράς. Στο τέλος της εισήγησης ακολούθησε διάλειμμα για σνακ εντός του Χ.Α.Α. και οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα για σύντομη συζήτηση περί των θεμάτων της εισήγησης με τους συνοδούς καθηγητές.

 Στην ενημέρωση συμμετείχε ο κος Σωκράτης Λαζαρίδης Πρόεδρος Χ.Α.Α & Δ/νων Σύμβουλος ΕΧΑΕ, Μέλος Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς  και ο κος  Γιάννης  Πολυχρονίου Πρόεδρος Σ.Ε.Δ.Υ.Κ.Α. -Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ Α.Ε.Ε.Δ. - Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Υπουργείο Οικονομικών).

Στην εκπαιδευτική επίσκεψη συμμετείχαν οι ακόλουθοι καθηγητές του σχολείου: κος Θεοφίλου Ανδρέας (Υπεύθυνος καθηγητής) και οι κυρίες Παπαδοπούλου Αναστασία , Σβορώνου Μαλβίνα,  Τριγάζη Χαριτίνη